‘voor een fijne schooltijd’

Kinderen vertellen...

Lucie: “Ik vind rekenen en taal heel leuk. Maar soms moet ik een toets doen op school. Dan kan ik de nacht ervoor niet slapen en heb ik 's morgens hele erge buikpijn. Ik wil dan ook niet naar school toe, want ik ben bang dat ik de toets helemaal fout maak.
Samen met de juf en mama ga ik nu met allerlei verschillende opdrachten oefenen, zodat ik niet meer bang ben om toetsen te maken."

SMW op school

Wilt u praten over uw kind met een schoolmaatschappelijk werker? Maakt u dan gerust een afspraak. Kijk hier voor de contactpersoon op de school van uw kind.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt en in je kunnen. Sommige kinderen hebben minder zelfvertrouwen. Dit kan zich op diverse manieren uiten.

"Eén van de peuters uit mijn groep heeft er altijd moeite mee om met een nieuw werkje te beginnen, omdat zij denkt dat zij het niet kan. Ze krijgt dan buikpijn en voelt zich misselijk. Dit is heel vervelend voor haar, want ik weet dat zij het heel goed kan."

"Mijn zoon heeft maar één vriendje. Het vriendje speelt altijd de baas en mijn zoon doet alles wat dit jongetje zegt. Als ik hier wat van wil zeggen, wil hij dat niet, want hij is bang zijn vriendje kwijt te raken."

"Mijn kind durft zijn nieuwe broek niet aan naar school, omdat hij bang is dat andere kinderen hem stom vinden en dat hij uitgelachen wordt."'

"Mijn dochter is heel erg verlegen als er nieuwe mensen komen. Zij durft hen niet aan te kijken en gaat gelijk naar haar kamer."

Dit kunnen voorbeelden zijn van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen. Een kind heeft een basis zelfvertrouwen nodig om te kunnen opgroeien en zich te ontwikkelen. Op het moment dat uw kind door gebrek aan zelfvertrouwen belemmerd wordt in de ontwikkeling, is het handig om de hulp van schoolmaatschappelijk werk in te schakelen. Voor de schoolmaatschappelijk werker is het belangrijk om te weten waar de onzekerheid van uw kind vandaan komt. Zodra dit onderzocht is, kan de best passende vorm van begeleiding worden gekozen om het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van uw kind te vergroten.