‘voor een fijne schooltijd’

SMW in de praktijk

Annet Anvelink-Iken
schoolmaatschappelijk werker
"De intern begeleider meldt een kleuter aan, Halim. Hij heeft een zeer korte spanningsboog en kan geen speelgoed delen. Er volgt een gesprek met de moeder. Zij herkent het gedrag ook thuis. Ik vermoed dat het voor deze kleuter beter is nog even te ‘kleuteren’, in plaats van naar groep 3 te gaan. Ik stel voor een verwijsbrief bij de huisarts te regelen voor Daghulp van Jeugdformaat. Zij doen specialistisch onderzoek naar het gedrag van Halim en geven passend advies over de beste hulp en onderwijs. Zo gezegd, zo gedaan.
Ik regel samen met moeder de aanmelding en 4 weken later krijgt Halim de intake bij hem thuis. Later volgen ook gesprekken op school, met de ouders, de leerkracht en mij.
Halim krijgt nu extra ondersteuning op school en als hij zo doorgaat kan hij binnenkort naar groep 3. Voor de ouders is er iemand die hen ondersteund bij hun hulpvragen." (de naam Halim is fictief)

SMW op school

Wilt u praten over uw kind met een schoolmaatschappelijk werker? Maakt u dan gerust een afspraak. Kijk hier voor de contactpersoon op de school van uw kind.

Partners

Schoolmaatschappelijk werkers hebben veel kennis van de sociale kaart van hun stadsdeel om u gericht door te verwijzen naar relevante organisaties, zodat problemen met uw kind snel aangepakt kunnen worden.

Handige links

Onderstaand treft u een aantal handige links aan van websites van partners, waar u meer specifieke informatie kunt vinden van de organisaties.

Uiteraard zijn er nog veel meer partners, zoals jeugdteams, sociale wijkzorgteams, huisartsen, schoolartsen en uiteraard de scholen zelf.